schrödinger'in kedisi

albus percival wulfric brian dumbledore
paralel evrenler teorisini kolay anlaşılabilir bir hale getirmek için avusturyalı fizikçi erwin schrödinger tarafından ortaya atılmış düşünce deneyidir.

şimdi bu deneye bir kedi alıyoruz ve bir kutunun içine koyuyoruz aynı kutunun içine bir düzenek yerleştiriyoruz bu düzeneğimizin içinde bir zehir şişesi,şişeyi kırmak için bekleyen bir çekiç,çekici harekete geçirecek bir gaiger sayacı ve 1 saatte bozunma olasılığı tam olarak %50 olan bir atom koyuyoruz kutuyu kapayıp tam 1 saat bekliyoruz.

bu bekleyişin sonunda iki ihtimal ortaya çıkıyor.

1- atom bozundu şişe kırıldı kedi öldü.

2- atom bozunmadı kedi hayatta.

şimdi siz diyebilirsiniz ki kardeşim kedi ya ölmüştür ya ölmemiştir açın da görek.

ama durum öyle değil paralel evrenler teorisine göre kedimiz ya ölü ya diri değil hem ölü hem diri.

nasıl olur böyle bişey? şöyle olur:
paralel evrenler dediğimiz olay tamamen olasılıklar üzerine oluşmuş bir teoridir
şöyle der bu teori hani ilk başta bozunma olasılığı 1 saatte %50 olan bi atomumuz vardı ya işte bu teori 1 saat sonunda iki ihtimalinde meydana geldiği farklı teorik evrenler oluşur diyor evrenin birinde kedimiz şerafettin hala hayatta ama diğerinde şerafettin pert
biz şerafettin'in durumunu kutunun kapağını açana kadar asla bilemeyiz ama kutunun kapağını açar açmaz bu teorik evrenlerimizden birisi pratik evrenle karışır ve biz o evrende ilerlemeye devam ederiz.
dolaylı olarak eğer ölmüşse şerafettini öldüren biziz çünkü kapağı açmamızla onun öldüğü evreni seçmiş olduk.

kafanız karışmış olabilir gayet doğaldır bu teoriyi dinleyipte kafası karışmayan kişi teorıyı anlamamıştır denir.

saygılar.
yedi bela makasl sincap
abi o olayı ben farklı mı okudum ki, gafam yandı.
benim bildiğim bu schrödinger kediyi kutuya koyuyor. zehir şişesi ve onu kırabilecek çok hassas bir sistem.hani bakışlarımızdan gelen fotonları bile ölçebiliyor?( bakış değil de kutu açıldığında içeri giren ışık fotonlarını sanırım)yada açmadan kutuya açılan delikten bakınca bizden gidecek olanı ölçüp de kırılıyordu sanırım. of olayı tam hatırlamadım da şimdi böyle bi sistem varken sen kutuya bakarsan kedi kesin ölecek. ama bakmazsan da içinde ölü mü değil mi bilemezsin. o zaman o kediye biz hem ölü hem de diri diyelim diye einstein ile mektuplaşıyorlardı işte.
** abi atomun bozunma olasılığı diye bir şey mi var, belli sürede çevre etmenlerine göre bozulur bozunur yada olmaz. teori de değil, bildiğin senaryo. not cool man.